Sifiliz (Frengi) Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Sifiliz (Frengi) Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Sifiliz (Frengi, lues) Treponema pallidum’un neden olduğu, cinsel yolla bulaşan sistemik, enfeksiyöz bir hastalıktır. Erken tedavi edildiği takdirde kesin iyileşme sağlanan bir hastalık olmasına rağmen tedavisiz olgularda ilerleyerek hayatı tehdit edebilen ciddi komplikasyonlara ve iç organ tutulumlarına neden olabilmektedir.

Vücutta kan yoluyla dağıldığından hayati organlara büyük zararlar verebilir.

Sifiliz (syfilis) etkeni spiroket türü "Treponema Pallidum" (T. Pallidum) adı verilen bir bakteridir.

Sifiliz (Frengi) Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Tedavi edilmezse frengi üç değişik evrede kendini gösterir.

Birinci evre frengi (Primer Sfiliz)

Enfekte kişi ile cinsel temastan sonra 10-90 gün arasında ortalama 21. günde şikayetler görülmeye başlamaktadır.

İkinci evre frengi (Sekonder Sfiliz)

Enfeksiyonun kapılmasından 6-8 hafta sonra başlayan ikinci evre en bulaşıcı olan dönemdir. Hastalık başladıktan ortalama 2 ay sonra girilen bu dönem, 3. veya 4. yıla kadar sürebilmektedir.

Latent evre frengi (Gizli Dönemdeki Sfiliz)

Latent (gizli) evrede hastalığın hiç bir klinik belirtileri olmamasına rağmen serolojik testler pozitiftir. Bu dönem erken ve geç latent dönem olarak ikiye ayrılmaktadır.

Üçüncü evre frengi (Tersiyer Sfiliz)

İhmal edilen veya kesin tanısı konulamayan olgularda hastalık başladıktan 1-25 yıl sonra üçüncü evre başlamaktadır. Bu evre 50 yıl sonra dahi başlayabilir.

Erken teşhisle sifilizin tedavisi kesin olarak mümkündür. Sifilis teşhisi konulduktan sonra tedavisi penisilin grubu antibiotiklerle yapılmaktadır. Özellikle Penisilin Ggebelikte dahi rahatlıkla kullanılabilmektedir. Gebelik haricinde ve penisilin alerjisi olan kişilerde seftriaxon, azitromisin, doxycycline türü alternatif antibiotik tedavileri tercih edilebilmektedir.