
Periferik Damar Hastalıkları
Periferik damar rahatsızlığı, kalp ve beyin dışındaki tüm kan damarlarının hastalıklarını ifade eder. En sık nedeni, ateroskleroz yani damar sertliğidir. Genelde 50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 5-15’inde şikayete yol açmayan damar hastalığı bulunur. Bu sessiz sorun, kalpte koroner damar ve şah damar hastalığına bağlı ciddi sorunlar yaratabileceği için risk taşır.
Bacak damar hastalıklarında en yaygın şikayet; yürümek, koşmak, merdiven çıkmakla meydana gelen ve dinlenmeyle geçen ağrıdır. Zamanla ağrı istirahatte de oluşur. Sonrasında ise iyileşmeyen yaralar ve kangren görülür.
Damar sertliği nedir?
Ateroskleroz, kolesterol kütlelerinin atardamar duvarlarına yapışmasıyla meydana gelen, ilerleyici bir durumdur. Kolesterol plakları, damar duvarlarının sertleşmesine ve damar içerisindeki boşluğun daralmasına yol açar.
Ateroskleroz, insan vücudunda erken yaşlarda oluşmaya başlar; eğer hafif düzeydeyse ya da damar ciddi oranda daralmamışsa, hiçbir belirti vermez.
İleri ateroskleroz sonucu daralmış arterler nedeniyle pek çok farklı organda hastalık meydana gelebilir. Kalp krizi, felç, bacak ağrısı, yara iyileşmesinde gecikme ve bacak ülserleri bunlar arasında sayılabilir.
Bacaklar neden ağrır?
Egzersiz gibi oksijen ihtiyacının arttığı anlarda, dokulara gönderilen kan ve oksijen miktarında hızla artış olması gerekir. Ancak ateroskleroz nedeniyle bu gerçekleşmez. Bir arterin kan pıhtıları nedeniyle tıkanması, dokuda ani olarak oksijen azlığı ve beslenme bozukluğuna yol açar.