
Pansuman Malzemeleri Nelerdir? Pansuman Nasıl Yapılır?
Yarayı temizledikten sonra üstünü kapatmak gerekir. Bu şekilde dış dünyadan gelecek zararlı maddeler, örneğin mikroplara karşı koruyuculuk sağlanır. Fazla yara akıntısı emilir, yara kuruması önlenir, yaranın sıcaklığı korunur. Yara üstünü kapatan bu malzemelerden en basiti gazlı bez adı verilen pamuklu dokumadır. Gazlı bez yara üstüne konulduktan sonra sargı bezi ile sarılır veya bant ile yapıştırılır. Öte yandan çok çeşitli kapatıcı pansuman malzemeleri bulunur. Bunların bir kısmı ileri teknoloji üretimidir, ancak bir maliyetleri bulunur. İdeal bir pansuman örtüsünün aşağıdaki özellikleri taşıması beklenir:
- Bakteri ve yabancı maddelerden korumalıdır
- Sıcak ve nemli bir ortam oluşturmalıdır
- Akıntıyı emmelidir
- Zararlı ve allerjik olmamalıdır
- Isı ve sıvı kaybını önlemelidir
- Çevre sağlıklı dokulara zarar vermemelidir
- Kendi yapısı bozulmamalıdır (tiftiklenme vb.)
- Yapışmaz olmalıdır
- Estetik olmalıdır
Tüm bu nitelikleri taşıyan bir pansuman malzemesi bulmak neredeyse imkansızdır. Öyle olsa bile yaranın günden güne değişeceği, ihtiyaçlarının farklılaşacağı bir gerçektir. Örneğin, akıntısı az bir yaraya kullanılan pansuman malzemesi onu kurumaktan korumalıdır. Ama yaranın akıntısı artmaya başlarsa bu sefer pansuman malzemesinin değiştirilmesi ve emiciliği yüksek bir ürünün kullanılması gerekir. Yarada mikrop bulaşması belirtisi görülürse bu sefer de bu amaca yönelik olarak üretilmiş bir ürünle değiştirilmelidir. Bu değerlendirmeler ancak yara tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir sağlık personeli tarafından yapılabilir.
Hastaların bazen yaraya çok çeşitli maddeler sürdükleri bilinmektedir. Bazı bitkisel ürünler, ne şekilde hazırlandığı bilinmeyen merhemler, çeşitli kimyasal bileşikler, başka amaçla kullanılan ilaçlar, hatta diş macunu gibi akıl ve mantık dışı ürün kullanımı yarayı iyileştirmez, tam tersine başa çıkılamaz bir hale getirir.